Proljeće na Bilogori

24. 4. 2022

 • Cilj izleta

  Bilogora, Kamenitovac

 • Datum izleta

  24. travnja 2022

 • Polazište

  planinarski dom Kamenitovac (242 m) u Maglenči, u 10:00 sati

 • PRISTUP DO POLAZIŠTA

  iz Trojstvenog Markovca kod Bjelovara 6 km u središte Velikog Trojstva, pa desno uzbrdo kroz selo Maglenču 3 km do hrpta, gdje je desno kratak odvojak do planinarskog doma Kamenitovac

 • Opis

  Bilogora je niska prostrana gora u sjevernoj Hrvatskoj. Sastoji se od niza humaka i brežuljaka  koji se pružaju uzduž jugozapadnog ruba Podravine. Najviši vrh je Stankov vrh (309 m). Po svojoj visini Bilogora je najniža, ali prostranstvom jedna od najvećih naših gora. Razvodnica je između savskoga i dravskoga porječja i dijeli bilogorsku Podravinu od Lonjsko-čazmanske zavale. Na jugu Bilogore njezini pristranci pružaju se sve do Moslavačke gore.

 • OPIS IZLETA

  Za sudionike su pripremljeni izleti na nekoliko staza, među kojima je i poznata planinarska obilaznica »Bilogorskim stazama«, duga 11 kilometara, za čiji obilazak trebaju tri i pol sata hoda. Sve staze započinju i završavaju na planinarskom domu Kamenitovac.

  Planinarska obilaznica Bilogorskim stazama vodi najprije od planinarskog doma na asfaltnu cestu V. Trojstvo – Šandrovac, njome desno oko 100 m pa između kuća lijevo na sporednu asf. cestu. Poslije lijevog zavoja silazimo sa ceste desno nizbrdo na livadu. Put kroz šumu stiže na šumsku cestu kojom ulazimo u selo Borovljani, gdje je kod kbr. 60 KT 1. Dalje prelazimo glavnu cestu koja spaja V. Trojstvo i Kamenitovac i nastavljamo preko nje u Vinogradsku ulicu do kbr. 59 gdje je kod obitelji Barešić KT 2. (oko 90 min od doma). Dalje se put nastavlja ravno u šumu pa silazi lijevo nizbrdo do ceste Grginac – Kamenitovac. Put prelazi cestu te se uspinje šumskim stazama i između kuća do kući obitelji Stanić (kbr. 79) gdje je KT 3. Nastavljamo makadamom i kod zadnjih kuća skrećemo cestom lijevo prema šumi. Markacija nas vodi s makadama dalje desno u šumu. Iz šume izlazimo na dnu čistine. Preostaje još kratak strm uspon do planinarskog doma i KT 4.

 • OBVEZNA OPREMA

  redovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele, štapovi za hodanje, ruksak s osobnom opremom i vodom

 • DOMAĆIN

  Većina od tristotinjak planinarskih društava u Hrvatskoj u sklopu svog djelovanja organizira barem jednu veću manifestaciju po kojoj su prepoznatljivi. Bjelovarsko Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora poznato je i prepoznatljivo po svom „Proljeću na Bilogori“ koje se održava već više od 20 godina trećega vikenda u travnju.

 • NAPOMENE

  Članovi HPD-a Bilogora početkom 2022. formirali su novu planinarsku sekciju namijenjenu djeci i roditeljima – dakle obiteljima. Cilj novoosnovane planinarske obiteljske sekcije pod imenom Ježići jest promicanje planinarenja među djecom i mladima. Oni će nam se po prvi put pridružiti na Proljeću na Bilogori. Izlet je prikladan i za obitelji s djecom.

Vidik s Kamenitovca
Pl dom Kamenitovac iz zraka
Bilogorski krajolik kod Kamenitovca