KAKO ODABRATI TENISICE ZA TRČANJE

TENISICE ZA TRČANJE SU VIŠE OD OBUĆE

Prilikom trčanja opušteni smo i uživamo u kretanju. To nam omogućava dobra oprema, odličan trening i dobra tjelesna priprema. Kupnja tenisica za trčanje za neke je stres, a za druge ugodan doživljaj.

Tenisice za trčanje su više od obuće, one su vaš blizak „suradnik“ prilikom trkačkih pothvata i zato moraju biti promišljeno odabrane.

Dobre tenisice su pored dobro pripremljenog trkača najvažniji dio trčanja. Zbog toga je potrebno odabrati najbolje tenisice primjerene vama. Pripremili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći prilikom donošenja najbolje odluke za vas.

Modre tenisice za trčanje
Tračnje po mostu
Kako se sastoje vaše tenisice
Žena se pripremlja za trčanje

DAKLE, KAKO ODABRATI TENISICE ZA TRČANJE?

1. Tenisice kupujte popodne, kad je stopalo veće, jer samo tako ćete izabrati najprimjereniju veličinu.

2. Tenisice se sastoje od više različitih dijelova:

PRSTNI DIO je prednji dio tenisice koji mora u potpunosti prianjati po visini i širini. Ne smijete osjetiti nikakve rubove ni šavove, prsti moraju imati dovoljno slobode i za jedan prst prostora.

PETNI DIO je stražnji dio tenisice, koji pruža peti podršku, potporu te je štiti od vanjskih utjecaja. Prianjati  treba na način da ne pritišće unutarnju ili vanjsku kost zgloba. Ahilova tetiva treba imati potpunu slobodu kretanja, peta treba prilikom isprobavanja lijepo skliznuti u tenisicu.

RIST  –  trkači s povišenim ristom trebaju obratiti pažnju na tip vezanja tenisica, prianjanje visini rista, na debljinu jezika tenisice te na sustav unutrašnjosti tenisice.

VANJSKI DIO TENISICE ključnog je značaja za uvjete u kojima ćete trčati. Za trčanje jeseni i zimi preporučljiva je bolja membrana s manjom propusnošću vode. Takve tenisice pak nisu preporučljive za trčanje ljeti, jer stopalo premalo diše.

POTPLATI se sastoje od srednjeg dijela, koji sadržava mnoga tehnička rješenja za ublažavanje  te donjeg dijela koji ima različitu strukturu za trčanje po različitim terenima (podlogama).

RAZLIKA U VISINI IZMEĐU PETE I PRSTIJU

Razlika u visini između pete i prstiju raspoređuje sile na stopalo i utječe na tehniku trčanja. Kod tenisica za trčanje ova razlika je običajno 10 mm. Prilikom kupnje trebate imati dobar osjećaj u svim fazama koraka, jer to smanjuje pritisak na stopalo i poboljšava tehniku trčanja.

3. Prilikom kupnje ne gledajte na tenisicu kao na obuću kod koje je jedno mjerilo dovoljno širok prstni dio, već uzmite u obzir sve faktore koji vas budu štitili od vanjskih utjecaja i ozljeda te se pobrinuli za dobar prijenos energije trkačkog koraka. Obuća neka postane „dio“ vas.

Ne kupujte tenisica za trčanje prateći modne trendove ili vaše raspoloženje, bitno je jedino to da tenisice prianjaju vašim stopalima.

Note

AKO IMATE PROBLEM S ODABIROM, MOŽETE SI POMOĆI S NAŠIM INTERNET IZBORNIKOM TENISICA ZA TRČANJE.

Žena trči na mostu
Muški trči po prirodi

5. Ako imate stare tenisice za trčanje, uzmite ih sa sobom prilikom kupnje novih. Dobro je znati gdje su se iznosile i kakav tip tenisica ste koristili. U principu postoje dva tipa:

NEUTRALAN – za normalna stopala

STABILAN – pron stabilan za pronaciju (spuštena stopala, stopalo se naginje unutra) / supin neutralan za supinaciju (stopalo se naginje na vanjsku stranu zgloba)

6. Prilikom kupnje uzmite u obzir:

BRZINU –  za brzo trčanje i za trkače s dobrom tehnikom trčanja primjerene su manje ublažavane (amortizirane) i odzivne tenisice.

UDALJENOST – za kraće i duže udaljenosti (dužine) kako za početnike tako i za iskusne trkače primjerene su dobro ublažene tenisice.
NEUREĐENE STAZE, MAKADAM  – trčanje po neuređenim terenima traži veću zaštitu i otpornost te potplate s dobrim prianjanjem uz podlogu.

7. Prilikom isprobavanja obujte obe tenisice i prošećite se po trgovini ili trčite na mjestu kako bi  osjetili što se dešava sa stopalima.

Za kraj, a nikako manje bitno,  je da se odlučite za tenisice koje su kvalitetne unatoč višoj cijeni.