Izlet Omanovac na Psunju

19. 11. – 20. 11. 2022

 • Cilj izleta

  Omanovac, Psunj kod Pakraca

 • Datum izleta

  19. i 20. studenoga 2022.

 • Polazište

  Središte grada Pakraca

 • PRISTUP DO POLAZIŠTA

  Do planinarskog doma i vrha Omanovac može se doći asfaltnom cestom koja iz središta Pakraca vodi kroz selo Kraguj. Cesta do doma duga je 8 kilometara. Kod doma je velik prostor za parkiranje.

 • Opis

  Planinarski dom Omanovac nalazi se na najvišoj točki gorske kose Omanovac iznad sela Šeovice, na čistini okruženoj šumom. Dom se može dobro vidjeti iz smjera Lipika. S terase doma pruža se jedan od najljepših kontinentalnih pogleda u Hrvatskoj. U prizemlju doma osim velike terase, nalazi se sala sa 70 sjedećih mjesta. Pored doma nalaze se odbojkaško, nogometno, košarkaško, odbojkaško igralište, dok za one najmlađe tu su tobogani, ljuljačke i drugi sadržaji u sklopu velikog igrališta Kuna Grad, izgrađenog u obliku starog grada Pakraca. Oko izletišta nalazi se oko 7000 metara dugačka kružna biciklistička staza, ispred doma nalazi se paragliding uzletište, a dio ponude izletišta je i skijaška staza s rasvjetom i vučnicom. Omanovac je pogodno ishodište za planinarenje po Psunju, uključujući Veliku poljanu i vrh Brezovo polje (984 m), koji je ujedno i najviši vrh u Slavoniji.

 • OPIS IZLETA

  Na Omanovcu će se u planiranom terminu održati Zbor planinarskih vodiča iz cijele Hrvatske. Zbor vodiča organizira se kao središnje okupljanje planinarskih vodiča školovanih u Hrvatskom planinarskom savezu a na njemu se razmjenjuju iskustva u vezi planina, planinarenja i planinarskog vođenja. U okviru Zbora vodiča predviđena je i vježba odnosno obnova znanja prve pomoći. Skup je otvoren i svim drugim zainteresiranim planinarima i posjetiteljima.

  Ovaj izlet je planiran kao dvodnevni izlet jer je predviđeno okupljanje i druženje u večernjim satima u planinarskom domu Omanovac, a također i dnevne aktivnosti tijekom subote i nedjelje na području Omanovca. Tko želi, može sudjelovati oba dana, ili samo prvi ili drugi dan. U planinarskom domu moguće je noćenje, uz najavu domaćinu.

 • OBVEZNA OPREMA

  redovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele, štapovi za hodanje, ruksak s osobnom opremom i vodom

 • DOMAĆIN

  Organizator okupljanja je Hrvatski planinarski savez, a domaćin Stanica planinarskih vodiča Slavonija, uz potporu Planinarskog društva Psunj iz Pakraca koje upravlja planinarskim domom Omanovac. Stanica planinarskih vodiča Slavonija je teritorijalno najveća stanica planinarskih vodiča u Hrvatskoj, a prepoznatljiva je po kvalitetnom radu i organiziranju brojnih aktivnosti kojima se popularizira i unaprjeđuje sigurno planinarenje u istočnom dijelu Hrvatske.

 • NAPOMENE

  Posjet Omanovcu je prikladan za planinare svake životne dobi, uključujući i za obitelji s djecom.