Izlet Cvjetne Staze Ravne Gore

4. 6. 2022

 • Cilj izleta

  Ravna gora, Filićev dom

 • Datum izleta

  4. lipnja 2022

 • Polazište

  Bednja, parkiralište u središtu Bednje – 9:15 h

  Cimerplac, šumsko proširenje na Ravnoj gori – 9:30 h

 • PRISTUP DO POLAZIŠTA

  PD Ravna gora organizira dolazak iz Varaždina, autobusom koji polazi u 8:30 sati

 • Opis

  Ravna gora (686 m) nalazi se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Omiljeno je izletište planinara. Na Ravnoj gori postoje dva uzletišta za paraglidere. Vidikovci na Ravnoj gori pruža prekrasan pogled na dvorac Trakošćan prema kojem vas vode markirani planinarski putovi. Na vršnom dijelu Ravne gore nalaze se dva planinarska doma i kapela Sveta Tri kralja.

 • OPIS IZLETA

  Izlet se održava pod naslovom „Cvjetne staze Ravne gore“. Izlet je dug 7 kilometara, a za obilazak trebaju četiri sata hoda. Za zainteresirane omogućene je i prilaz nekom od drugih uređenih planinarskih staza na Ravnu goru.

  Izlet započinje okupljanjem u Bednji, uz pozdravne riječi i dobrodošlicu domaćina, u 9:15 h. U Bednji će biti omogućena kupnja dnevnika „Cvjetne staze Ravne gore“ i prijava sudjelovanja – evidencija polaznika.

  Hoda se najprije trasom koja vodi grebenom preko Pleši kroz živopisne zaselke sa starim drvenim hižama i kletima. S grebena se pruža prekrasan pogled na istok i zapad i posebno prema sjeveru gdje se uzdiže Ravna gora. Predviđen je odmor uz hranu iz ruksaka kod zaselka Pleški. Slijedi nastavak puta za Meljan i uspon iz Meljana preko Keglevića na Filićev dom,

  U 13:30 sati predviđeno je okupljanje u Filićevom domu i druženje. Kod doma će se moći ovjeriti dnevnik obilaznice „Cvjetnim stazama Ravne gore“.

  Polazak iz Filićevog doma za Cimerplac je u 16:00 sati, a polazak autobusa za Varaždin s Cimerplaca u 16:30 sati (potrebna je prethodna prijava PD-u Ravna gora.

 • OBVEZNA OPREMA

  redovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele, štapovi za hodanje, ruksak s osobnom opremom i vodom

 • DOMAĆIN

  Većina od tristotinjak planinarskih društava u Hrvatskoj u sklopu svog djelovanja organizira barem jednu veću manifestaciju po kojoj su prepoznatljivi. Varaždinsko Planinarsko društvo Ravna gora poznato je i prepoznatljivo po manifestaciji „Cvjetne staze Ravne gore“ koja popularizira najsjeverniju hrvatsku goru. Godine 2019. PD Ravna gora bilo je domaćin Dana hrvatskih planinara, povodom 100. obljetnice organiziranog planinarstva u Varaždinu.

 • NAPOMENE

  Izlet je prikladan za planinare svake životne dobi, uključujući i za obitelji s djecom. Filićev dom na Ravnoj gori redovito je otvoren i opskrbljen svakoga vikenda.