REGENERACIJA NAKON TRČANJA

Slušajte svoje tijelo

Trčanje pozitivno utječe na naše zdravlje. Nakon trčanja moramo se pobrinuti za ispravnu regeneraciju. Ne borite se protiv svog tijela. Zdravlje traži cjelovit pristup. Istu količinu energije koju uložite u trening treba uložiti i u regeneraciju nakon trčanja.

Regeneracija nakon trčanja počinje približno 30 minuta nakon trčanja. S pravilnom prehranom i dodatnim istezanjem, koje savjetujemo da traje 10-15 minuta, ćete se pobrinuti za opuštanje mišića.

Preporučujemo da svaki trening započnete sa zagrijavanjem, laganim trčanjem, dinamičnim rastezanjem i postupnošću. Tako tijelo bude dobro pripremljeno za opterećenja, čime ujedno i skratite vrijeme potrebno za regeneraciju nakon treninga.

Pripremite si energetsku pločicu

Da bi tijelu omogućili regeneraciju, pobrinite se da nakon treninga u tijelo unesete dovoljno hranljivih tvari. Prva dva sata nakon trčanja se u tijelu odvijaju metabolički procesi regeneracije i zato si nakon trčanja priuštite regeneracijski napitak, energetsku pločicu ili smoothie.

Idealan omjer ugljikohidrata i proteina nakon tjelesne vježbe je 1 prema 4. Metabolički procesi se nakon dva sata polako smire. Tijelo je potrebno regenerirati i dalje i zato pijte dovoljno vode. Dovoljna hidratacija je vrlo bitna.

Regeneracija nakon trčanja može biti i zabavna. Energetsko pločicu za regeneraciju si možete napraviti sami. Naš prijedlog za recept je energetska pločica napravljena od kikirikija, maslaca od kikirikija, suhih datulja i čokolade. Pogledajte recept.

Regeneracija nakon trčanja Aktivacija mišića

Masaža nakon trčanja

Miofascijalna masaža

Miofascijalna masaža, tj. masaža sa valjkom je masaža za opuštanje, mobilnost i bolju aktivaciju mišića. Korištenjem valjka opustit ćete napetost u mišićima. Nekoliko masažnih valjaka je dostupno također u našoj ponudi.

Hladan tuš je jedan od najjednostavnijih načina za regeneraciju mišića. Hladan tuš ili još bolje hladna kupka napunit će vas energijom i svježinom. Samo hrabro!

Priuštite si masažu gelom za hlađenje ili protu-upalnim gelom. Nakon trčanja sjedenje na kauču nije najbolja ideja. Idite u kratku šetnju i ubrzajte protok krvi u tijelu, tako će biti i regeneracija brža.

Navečer prije spavanja si priuštite toplu solnu kupku i nakon toga dovoljnu količinu kvalitetnog spavanja.