ŠTO TREBAM OBUĆI ZA TRČANJE?

KAKVA JE PRIMJERENA ODJEĆA ZA TRČANJE?

Ako tek počinjete s trčanjem ili ako ste trkač početnik i već trenirate za svoji prvu 5- kilometarsku utrku možda se  pitate: „Što trebam obući za trčanje?“ Dobra vijest je da za uspješno trčanje ne treba puno trkačke opreme ili skupe odjeće. Trošak opreme za trčanje ako usporedimo s drugim sportskim aktivnostima nisu visoki, što znači da si trčanje možete priuštiti podosta brže od drugih sportskih aktivnosti. Postoji puno savjeta kako uštedjeti prilikom kupnje odjeće za trčanje.

Ako tek počinjete s trčanjem, nema potrebe za kupnjom potpuno nove garderobe trkačke odjeće, jer trčati možete i u kratkim hlačama i pamučnoj majici.

Mnogi početnici nisu svjesni da je odabir primjerene odjeće za trčanje jako bitno da se prilikom trčanja dobro osjećate i ujedno pozitivno utječe na izvođenje trčanja i posljedično na rezultate.

Trčanje skupina Hervis

Prilikom kupnje odjeće za trčanje obratite pažnju na neke karakteristike koje vam mogu vrlo olakšati trkačko iskustvo.

Trčanje u prirodi ženska

LAKOĆA ODJEĆE ZA TRČANJE

Možda se ne čini tako, ali jedna od najvažnijih karakteristika tekstila za trčanje, koja psihološki ima značajan utjecaj na trkače je lakoća odjeće. Psihološki osjećaj lakoće prilikom trčanja teško je postići ako nosite pamučnu majicu natopljenu znojem. Težina majice koja ne odvaja vlagu s kože može biti i do tri puta teža od lagane majice izrađene od modernog tehničkog materijala, kao što je npr. poliamid.

BRZO UKLANJANJE VLAGE

Moderni tekući materijali poput poliestera i poliamida, pa čak i neke vrste vune, vrlo brzo odstranjuju vlagu s kože. Vrlo je važno da koža, posebno kod hladnijeg vremena, ostane suha i topla. U toplijem vremenu i vrućim vremenskim uvjetima, materijali koji uklanjaju vlagu ne uzrokuju upalu zbog znojenja. Stoga je vrlo prikladno kupiti trkaću odjeću za brzo sušenje.