Zora na Učki

3. 7. 2022

 • Cilj izleta

  Vojak, vrh Učke

 • Datum izleta

  3. srpnja 2022

 • Polazište

  planinarski dom Poklon na Učki u 2:30 sati

 • PRISTUP DO POLAZIŠTA

  iz Rijeke ili Opatije cestom preko Veprinca ili s istarske strane od ulaza u tunel Učka.

  Dolazak na Poklon (parkiralište ispred Restorana pansion „Učka“ ) u 2:30 sati odakle krećemo na vrh Vojak.  Dolazak na vrh očekujemo oko 4.30 sata. Imamo priliku čekati izlazak Sunca oko 5:15 sati i uživati u predivnoj zori na Učkoj. Treba ponijeti toplu odjeću kako bi ugodno dočekali zoru na Učki.

 • Opis

  Učka je planina jednostavna oblika, s dvije strme padine i oštro ocrtanim hrptom.

  Hrbat je najviši u početku (Vojak, 1396 m), odakle se preko vrhova Brgud (906 m), Šikovac (780 m) i Sisol (883 m) postupno spušta prema jugu do Plominskog kanala, gdje naglo tone u more.

  Zapadna, strmija strana Učke naglo se spušta prema Vranjskoj Dragi, Boljunskom i Čepićkom polju. Učka je planina s tipično krškim obilježjima, mnoštvom jama, špilja i vrtača, ali ujedno i s obiljem izvora i bogatim šumama.

  Zahvaljujući ponajviše bogatstvu i raznolikosti biljnog svijeta, Učka je 1999. proglašena parkom prirode. Iako običnog, jednostavnog izgleda, cijeli masiv Učke pruža posjetiteljima mnogo lijepih vizura, a posebno najviši vrh Vojak, koji je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj.

 • OPIS IZLETA

  Pohod “Zora na Učki” tradicionalno se organizira u spomen na Avelina Ćepulića koji je s prijateljima izveo prvi noćni uspon na Učku 4. 7. 1852. te ga opisao u časopisu “Neven” 13. 7. 1852. godine.  Taj je putopis najstariji planinarski putopis u Hrvatskoj. Uspon od Poklona do vrha nije zahtjevan, a može se savladati za sat i pol. Put vodi kroz šumu.

  Sudionike će voditi vodiči iz PD-a Kamenjak, Rijeka.

 • OBVEZNA OPREMA

  redovna planinarska oprema, čvrste planinarske cipele, štapovi za hodanje, ruksak s osobnom opremom i vodom, čeona lampa, topla odjeća, kako bi ugodno dočekali zoru na Učki.

 • DOMAĆIN

  Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka koje je organizator ovoga izleta osnovano je 14. prosinca 1961. godine iz odsjeka koji je djelovao pri tadašnjem PD Rijeka (kasnije PD Platak). Društvo je dobilo ime prema vrhu Kamenjak (838 m) koji se nalazi u riječkom zaleđu.